Een grote asteroïde schiet zaterdag tussen de aarde en de maan door, een gebeurtenis die doorgaans ongeveer eens in de tien jaar plaatsvindt.

Het stuk rots is vrij recent ontdekt en heeft de naam ‘2023 DZ2‘ gekregen. De asteroïde heeft een geschatte snelheid van zo’n 28.000 kilometer per uur en heeft de omvang van een kleine wolkenkrabber, met een diameter van naar schatting 42 tot 94 meter.

“Het komt vaker voor dat asteroïden relatief dicht in de buurt van de aarde komen. Maar dat gebeurt bij een asteroïde van deze omvang doorgaans slechts eens in de tien jaar. Dat biedt een unieke kans voor de wetenschap”, zo laat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA weten op Twitter.

De asteroïde passeert de aarde naar verwachting op een afstand van zo’n 174 duizend kilometer, wat ongeveer halverwege de afstand tussen de aarde en de maan is.

Volgens NASA gaan astronomen van het International Asteroid Warning Network de asteroïde DZ2 verder bestuderen, met het oog op lessen voor de eventuele komst van asteroïden die een bedreiging zouden vormen voor de aarde.

De asteroïde is zaterdagavond rond tien voor negen het dichtst bij de aarde, volgens EarthSky. Mogelijk is de ruimterots zichtbaar met kleine telescopen. De asteroïde lijkt dan op een traag bewegende ster.

LEES OOK: Een gat dat 30 keer zo groot is als de aarde, is zichtbaar op de zon – het zorgt voor zonnestormen die eind deze week onze planeet bereiken